Samenwerking

Onze gemeenschap rondom de kinderen

Kenmerkend voor onze school is dat we een vernieuwende sociale omgangscultuur en gemeenschap met elkaar willen vormgeven. Dit is een belangrijk thema omdat:

  • kinderen zich ontwikkelen aan de voorbeelden in hun omgeving
  • we van en met elkaar kunnen leren over de ontwikkeling van de kinderen en van de school als geheel. Daardoor kunnen we ons handelen afstemmen op ‘wat er gewild wordt’ door de kinderen en wat goed voor hen is. Anders gezegd, wij ‘volgen’ en begeleiden de kinderen zorgvuldig.
    Hoe dit weekt? Onder andere door steeds met elkaar waar te nemen wat de kinderen willen en daarover in gesprek te gaan.

Pionieren
Als het gaat om de opvoeding van onze kinderen, zijn we allemaal pionier.
Opvoeding vraagt iets nieuws van ons als we moeder of vader worden en gaan verzorgen en opvoeden. Het is allemaal nieuw, in elk geval voor een eigen (eerste) kind.
Bij het volgende kind blijken we dan ineens met een heel ander kind te maken te hebben, voor wie we het weer anders moeten doen.
Dit pionieren, het meezoeken met het kind op zijn ontwikkelingsweg, kun je als ouder/opvoeder bij ons op school voortzetten, samen met de leerkracht en andere ouders.

Leren: verschillende kaders
De Vrije Initiatiefschool biedt verschillende mogelijkheden voor het ondersteunen van dit pioneringsproces.
Daarnaast kunnen we andere, nieuwe mogelijkheden ontwikkelen in onderlinge afstemming ; iedereen en iedere situatie is immers uniek, met unieke kwaliteiten én uitdagingen.

Doel
Deze gesprekken en scholing heben als doel een veilige sociale bedding rondom het kind te vormen die zijn ontwikkeling ondersteunt.
Leerkrachten, ouders en andere direct betrokkenen kunnen zich dan optimaal op de vraag van het kind afstemmen, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, bekwaamheid en liefde.

Vereniging
Als je je kind bij ons inschrijft, word je automatisch lid van onze coöperatieve vereniging de Vrije Initiatiefschool.
Je kunt dan zelf kiezen op welke manier je bij onze school betrokken wilt zijn.
Dat kan ook gedurende de jaren veranderen. Misschien wil je eerst gewoon maar eens kennismaken en later kijken wat je verder wilt doen… en ook dát kan.